• 1403/07/29 - 13:07
  • - تعداد بازدید: 75
  • - تعداد بازدیدکننده: 69
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

«شمس‌القرآن»؛ گنجینه اصوات قرآنی

شمس‌القرآن در بستر وب، مجموعه‌ای از باکیفیت‌ترین تلاوت‌های قاریان شهیر ایرانی و جهان اسلام را در دسته‌بندی‌های مختلف از جمله با نگاه آموزشی برای مخاطبان عام و خاص ارائه داده است و امکان توسعه کمی و کیفی آن با وجود حمایت‌های مادی و معنوی نهادهای ذی‌ربط وجود دارد.

به گزارش ایکنا، سال ۹۷ حجت‌الاسلام والمسلمین رضا صبوری با هدف گردآوری مجموعه‌ای از تلاوت‌های مجلسی و قرائت‌های قاریان شهیر جهان اسلام در قالب سایتی قابل ارائه به عموم مخاطبان و علاقه‌مندان دست به کار شد.

 
او نخستین‌بار این ارائه را در قالب «پایگاه قرآنی نجوا» به انجام رساند، اما با وجود همکاری برخی رسانه‌های خبری و تبلیغ این سایت، به دلیل آنچه خود صبوری عدم حمایت از این طرح ابتکاری معرفی می‌کند، این فعالیت قرآنی چندان مورد اقبال قرار نمی‌گیرد.
طراح این سایت قرآنی طی این سال‌ها به شکلی کاملاً شخصی به دنبال جمع‌آوری فایل‌های باکیفیت تلاوت‌های قاریان مطرح دنیای اسلام بوده است تا روزی اگر درصدد طراحی سایتی به منظور ارائه این محتوا باشد، مخاطب را با محتوایی غنی از آثار ماندگار قرائت قاریان روبه‌رو سازد.
 
تلاش او طی این سال‌ها با توجه به تسلطی که در برنامه‌نویسی دارد و بنا به گفته خودش در کنار جمع‌آوری این مجموعه بیش از هزار خط کدنویسی نیز به انجام رسانده، منجر به این می‌شود تا بیش از ۱۰ هزار فایل صوتی با کیفیتی بالا از آثار تلاوتی قاریان مطرح دنیا را جمع‌آوری کند و درست همین زمان است که تصور می‌کند، دیگر زمان آن رسیده است تا با طراحی سایت، محتوای گردآوری شده را بارگذاری کرده و زین پس به فکر تکمیل بخش‌های گوناگون آن باشد.
 
 
«شمس‌القرآن»؛ گنجینه اصوات قرآنی
 
صبوری این مسیر را اینگونه توصیف می‌کند: در کنار جمع‌آوری، برنامه‌نویسی و طراحی سایت که دیگر نام «شمس‌القرآن» را بر روی آن قرار داده بودم، مجدد رایزنی من با مؤسسات، دارالقرآن‌ها و مراکزی که تصور می‌کردم حمایت آنها از فعالیت‌های قرآنی رسالت ذاتی آنها باشد، آغاز شد، هر چند بی‌فایده بود و هر کدام از آنها با آوردن بهانه‌هایی از این همراهی سرباز می‌زدند و از جمله مهمترین آنها این بود که برای حمایت ابتدا باید مجوز دریافت کنم، وقتی برای صدور مجوز مراجعه کردم گفتند که ابتدا باید دامنه باند برای سایت طراحی شود و وقتی برای دریافت دامنه باند رفتم گفتند که ابتدا سایت را آپلود کنید تا بتوانیم برای آن دامنه باند در نظر گیریم؛ این مورد عجیب است، چرا که تا زمانی که دامنه نباشد، چگونه می‌توان سایت را آپلود کرد؟! در نتیجه با پرداخت مبلغ ناچیزی توانستم دامنه‌ای تک‌کلمه‌ای، آن هم از خارج از کشور در اختیار بگیرم و لذا این سایت با دامنه (.top) منتشر و در اختیار عموم علاقه‌مندان قرار گرفته است.
 
با فراهم‌آوری مقدمات، صبوری تصمیم می‌گیرد تا سایت شمس‌القرآن را رسماً رونمایی کند. به همین خاطر اردیبهشت‌ماه سال جاری و به مناسبت سالروز میلاد حضرت معصومه(س) با حضور در حرم کریمه اهل بیت(ع)، شخصاً بدون هیچ تشریفاتی اقدام به رونمایی از این سایت در مجاورت حرم حضرت معصومه(س) می‌کند؛ آن هم با همان بیش از ۱۰ هزار فایلی که طی این چند سال آماده کرده بود و بنا به گفته خودش، قادر خواهد بود ماهی دو هزار فایل نیز به مجموعه این گنجینه صوتی و تصویری قرآنی اضافه کند.
 
باید دید که اساساً شمس‌القرآن دربردارنده چیست؟ صبوری پاسخ این پرسش را اینگونه می‌دهد: موضوع این سایت در اصل اصوات و ویدئوهایی پیرامون قرآن است؛ برای یافتن فایل‌ها به منابع خارجی مختلف مراجعه دارم تا اصوات و فیلم‌های باکیفیت بالا را بارگذاری کنم.
 
صبوری پخش آنلاین و دانلود با لینک مستقیم فایل‌های بارگذاری شده در این سایت را نیز از جمله دیگر مزیت‌های آن برمی‌شمارد و ادامه می‌دهد: کاربران ایرانی می‌توانند به امکانات این سایت با حجم مصرفی ۵۰ درصد تخفیف دسترسی پیدا کنند و آنها را بدون ثبت‌نام، کوچکترین هزینه یا حتی مشاهده حتی ثانیه‌ای تبلیغات در سایت دریافت کنند. این سایت وقف استفاده همگانی است. 
 
موضوعات محتوای این سایت در دو دسته اصلی تقسیم شده است که در صورت لزوم بعدها بخش‌های دیگری به این تقسیم‌بندی اضافه می‌شود، اما در دسته‌بندی اصوات این سایت، شاهد قسمت‌هایی همچون تلاوت‌های تحقیق، ترتیل، تدویر و حتی قرائات عشر هستیم. صبوری شخصاً در حال تکمیل هر بخش متناسب با فایل‌هایی است که به تدریج و براساس تلاش خود آنها را به دست می‌آورد.
 
صبوری در این مورد می‌گوید: ممکن است از یک قاری نمونه‌هایی در دو نوع تلاوت مثلاً تحقیق و ترتیل وجود داشته باشد که در این دو قسمت آنها را ذکر کرده‌ام یا مثلاً از قاری برجسته‌ای همچون «العفاسی» ۱۵ دوره ترتیل موجود بود که تمام ۱۵ دوره را در این سایت منتشر می‌کنم. شاید این پرسش پیش آید که چرا در بخش ترتیل با وجود غنایی که ترتیل‌خوانی استاد شهریار پرهیزکار دارد، اثری از این ترتیل‌خوانی نیست؟
 
وی ادامه می‌دهد: نمونه باکیفیتی از ترتیل استاد پرهیزکار را به دست نیاوردم و به هر کجا هم که سر زدم تا از آرشیو آنجا این مورد را درخواست کنم، گفتند چنین فایلی در اختیار ندارند و وقتی پرسیدم، پس چطور در برنامه‌های گوناگون شاهد پخش این ترتیل هستیم، گفتند، تهیه‌کننده آن برنامه هم از طریق دیگری، دسترسی به فایل ترتیل استاد پرهیزکار داشته است. نتیجه اینکه به دلیل عدم همکاری نهادها فایل باکیفیت از ترتیل اساتیدی همچون پرهیزکار، کریم منصوری و محمدحسین سعیدیان در اختیار نداشتم.
 
با مراجعه به بخش «مصحف معلم» سایت، مشاهده می‌شود که فایل صوت ترتیل استاد شهریار پرهیزکار در آنجا موجود است که بنا به گفته طراح سایت با توجه به ماهیت این بخش، چندان اصراری بر بارگذاری فایل صوتی باکیفیت مورد نظر نیست، چرا که مصحف معلم در اصل رویه‌ای آموزشی در مکاتب آموزشی اهل سنت است و در آن مراد و مقصود آموزش روخوانی و حفظ قرآن است و همچنین تأکید بر این نکته است که قرائت هر عبارت یا آیه سه‌بار تکرار شود تا ایرادات احتمالی قرآن‌آموز برطرف شود. 
 
طراح سایت شمس‌القرآن این سایت را یک مرجع عقیدتی نمی‌دانم و نگاه خود را به گردآوری تمامی آثار صوتی فاخر در جهان اسلام معطوف داشته است و در این باره می‌گوید: قرار نیست مراجعه‌کننده با عقاید فردی همچون ابوبکر شاطری روبه‌رو شود، بلکه اجتماع مجموعه‌ای از بهترین‌های اجرای تلاوت قرآن است که اتفاقاً می‌تواند موجب همدلی و وحدت میان مذاهب مختلف اسلامی شود و خوشبختانه مراجعه‌کنندگان سایت از مناطق سنی‌نشین کشور و کشورهای اسلامی زیاد است. 
 
از موارد چشم‌نواز سایت شمس‌القرآن می‌توان به کیفیت بالای تصاویر قاریان اشاره کرد. نمونه‌ای از قرائت آنها در این سایت بارگذاری شده است که بنا به گفته صبوری با استفاده از به‌روزترین نرم‌افزارهای ادیت تصاویر، فرم و شکل ظاهری همه آنها متحدالشکل شده است و کیفیتی بسیار بالا دارد.
 
صبوری در آینده نزدیک بر آن است تا بخش‌های دیگر همچون نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه را نیز به مجموعه فایل‌های بارگذاری شده در این سایت اضافه کند با این حال چیزی که بیش از همه نگرانی برای او فراهم آورده است که با بالا رفتن بازدیدها از این سایت، نیاز به ارتقای سرورهای آن است به همین دلیل نیاز به حمایت مادی و معنوی دارد.
 
علاقه‌مندان به منظور بهره‌مندی از محتوای سایت شمس‌القرآن می‌توانند به نشانی shams.top مراجعه کنند.   
  • گروه خبری : گروه های محتوا
  • کد خبر : 1340
کلمات کلیدی
مدیر سایت ایحا
خبرنگار

مدیر سایت ایحا