به مناسبت ماه کتاب و پژوهش انجام شد:
معرفی کتاب مقدمه ای بر انسان از منظر اسلام و غرب
در ماه کتاب و پژوهش مصاحبه ای با دکتر حسین مقدس هیات علمی و استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم نویسنده کتاب با عنوان « مقدمه ای بر انسان از منظر اسلام و غرب » صورت پذیرفت .
کتاب مقدمه ای بر انسان از منظر اسلام و غرب از انتشارات فراگفت که نوبت چاپ اول آن در سال 1400 تالیف دکتر حسین مقدس از اعضاء هیات علمی دانشکده می باشد . این کتاب در 209 صفحه تدوین شده است .
دکتر مقدس بعد از معرفی خود در این مصاحبه در مورد کتاب « مقدمه ای بر انسان از منظر اسلام و غرب » بیان داشتند که : این کتاب در دو بخش نوشته شده بخش اول درمورد انسان در اندیشه اسلام و در بخش دوم اشاره ای داشته تحت عنوان انسان در اندیشه غرب . ایشان در مورد فصول این کتاب بیان داشتند که : بحث درمورد هدف از خلقت موجوادت و بخصوص انسان هست می خواهیم عرض کنیم که هدف از خلقت موجودات از مهمترین و غامض ترین سوالاتی هست که همواره فکر انسان را به خودش مشغول کرده است . تا جایی که اندیشمندان بسیاری از نحله های مختلف فکری همواره در این زمینه به کنکاش و تحقیق پرداخته اند کتابهای متعدد نوشته شده مقالات مختلف پرداخته شده اما به نظر می رسد در مورد خلقت و اساس خلقت به خصوص انسانها باید دقت بسیار بکنیم و کسانی باید بگویند که کارشناس بحث هستند و در درجه والای مراتب فهم و دانش قرار گرفته اند لذا ما بر خودمان فرض دانستیم که در قدم اول به فرمایشات قرآن کریم و فرمایشات ائمه (ع) بپردازیم و این سوالات را که به نظر من سوالات اساسی و بنیادی هست را پاسخ دهیم .
دکتر مقدس بیان داشتند که این یک حقیقت انکار ناپذیر است که عدل انسان هر چند اصل خلقت را هدفمند است و پوچی و بی حقیقتی را نمی پذیرد اما از فهم حقیقت هستی و اینکه غرض اصلی از خلقت به خصوص خلقت انسان چی هست عاجز است بله همه خلقت هدفمند است اما هدف اصلی خلقت چیست . عقل با همه توانمندیها و ادعاهایی که دارد خودش معتقد است که برای فهم غرض خلقت باید به فتوای وحی تن دردهد و در آنجا زانوی ادب بزند از بزرگان دین کمک بگیرد از وحی کمک بگیرد . دین هست که می تواند هدف اصلی اساسی خلقت موجودات را تبیین بکند و توضیح دهد و روشن سازد کسی که از سرچشمه های اصیل معرفت فاصله بگیرد یقینا نمی تواند به اهداف اصلی خلقت دست پیدا کند . بله کسی می تواند به حیات طیبه دست پیدا کند که از سرچشمه استفاده بکند کسی می تواند طعم شیرین واقعیت را بچشد که از سرچشمه وحی کمک بگیرد .
در ادامه بحث ایشان مطرح فرمودند که ما تلاش کردیم در این کتاب در بخش اول که تحت عنوان انسان از منظر اسلام است از قرآن کریم کمک بگیریم در فصل اول بحث اهداف کلی خلقت را بحث کردیم فصل دوم خلقت عالم و آدم مطرح شده خواستیم بگوییم که عالم قبل از خلقت انسان چگونه بوده و خلقت انسان و ضرورت خلقت انسان و ضرورت خلقت انسان کامل در عالم هستی چگونه هست در فصل سوم به تکریم و تفضیل انسان بر موجودات اشاره کردیم در فصل چهارم به رابطه انسان با خدای متعال و رابطه انسان با قرآن کریم اشاره کردیم و درجات انسان معمل به قرآن کریم بحث شده و در فصل دیگر عدله تجرد و نقص ناطقه انسان مورد بحث قرار گرفته و در فصل ششم ارتباطات چهارگانه انسان یعنی ارتباط انسان با خدای متعالی ، ارتباط انسان با نفس خودش ، ارتباط انسان با جهان هستی و در نهایت ارتباط انسان با سایر موجودات مورد بحث و بررسی قرار گرفته است .
دکتر مقدس در ادامه صحبت های خودشان در مورد بخش دوم بیان داشتند که بخش دوم در مورد انسان در اندیشه غرب است ما به بعضی از مباحثی که در حوزه اومانیسم و انسان محوری در غرب هست اشاره کردیم در این راستا عرض کردیم که کسانی که عالم را بی هدف می بینند اساس هستی را بی هدف می بینند و به سوی پوچ گرایی و نهیلیسم رفتند چه حرفهایی دارند آیسارت چه حرفهایی در این زمینه زده پوچ گویی و نهیلیسم نیچه را مورد بررسی قرار دادیم . بحث اومانیسم و انسان محوری را که به جای خدا محوری تعریف شده بود را مورد بررسی قرار دادیم . بررسی ریشه های اومانیسم بحث شده پیامد اومانیسم و مرگ خدا که نیچه مطرح کرده و می گوید که با مرگ خداست که انسان به کمال می رسد مورد بحث و بررسی قرار گرفته است . در ادامه راجع به تناقض گوییهای غرب در مورد انسان گفته بحث کردیم . امروزه در غرب یک عده شعارشان این است که غرب همه چیز را برای انسان گذاشته می بینیم که انسان را در حد حیوان و حتی کمتر از حیوان تنزل داده اند . بحث تفاوتهای انسان با ماشین را بحث کردیم اینکه انسان یک ماشین هست یک رباط هست تفاوت دارد خوب امروزه می بینیم که یک عده به سمت رباط رفته اند و آنرا جانشین انسان تلقی می کنند . و بحث رابطه انسان با خدا و غرب را مورد بررسی قرار دادیم که در بعضی از اندیشه ها انسان خالق خداست نه خدا خالق انسان که این افراد قائل به این هستند که انسان خدایی را که در ذهن خودش می سازد و می پرورد را عبادت می کند و این را مورد بحث و بررسی قرار دادیم . در اینجا خواستیم بگوییم که چنین چیزی حقیقت ندارد .
در پایان دکتر مقدس بیان داشتند که ما در این کتاب که در دو بخش خدمت دوستان تقدیم کردیم دعوت می کنیم که اگر دوستان فرصت داشتند و تمایل داشتند یک نگاهی به این کتاب داشته باشند تا حداقل عصاره و مباحثی که در بحث انسان هست را از نگاه اسلام و غرب آشنایی پیدا کنند مباحثی را که عرض کردیم نمی خواهیم بگوییم که انسان شناسی را بحث کردیم اسم این کتاب را گذاشتیم مقدمه ای بر انسان نمی خواهیم بگوییم که ما راجع به حقیقت انسان بحث کردیم می خواهیم بگوییم که این کتاب مقدمه ای را فراروی عزیزان قرار می دهد تا در مسیر انسان شناسی و معرفت خودمان قدم بر داریم .