از سوی دانشکده علوم قرآنی شیراز،
کارگاه حجاب و عفاف از دیدگاه استاد مطهری و تأثیر آن بر تکامل انسان برگزار شد
کارگاه حجاب و عفاف از دیدگاه استاد مطهری و تأثیر آن بر تکامل انسان، در دانشکده علوم قرآنی شیراز برگزار شد.
به گزارش ایحا از شیراز، کارگاه حجاب و عفاف از دیدگاه استاد مطهری و تأثیر آن بر تکامل انسان، با حضور دکتر زهره معارف از اساتید حوزه و دانشگاه، در دانشکده علوم قرآنی شیراز برگزار شد.
دکتر زهره معارف بیان کرد: زمانی که از حیطه عقل و خرد وارد می شویم و به تقویت باورهای فرد می پردازیم در حیطه تعبد شاهد پذیرش بیشتری هستیم.عقل و خرد ایجاب می کند در آنچه متخصص نیستیم به متخصص مراجعه کنیم. از تعقل به تعبد می رسیم.
وی افزود: علل برخی احکام را نمی دانیم یا کامل نمی دانیم اما تعبدا آن ها را رعایت می کنیم. مثل حرمت گوشت خوک.علت تجویز دو داروی مختلف مانند دیفن هیدرامین و اکسپکتورانت را در دو بیمار با علائم مشابه نمی دانیم ولی به علم پزشک اعتماد می کنم، به متخصص اعتماد می کنیم.
استاد دانشگاه و حوزه با مطرح کردن این سوال که آیا اجرای حکم الهی در راستای رشد و تکامل بندگان است یا خیر؟ اظهار داشت:انجام واجبات ترک محرمات کلید رشد و تکامل معنوی ماست.سلامت معنوی، سلامت مادی و جسمانی را به دنبال دارد. و لزوم پوشش بدون تبرج یکی از این واجبات است.
وی درباره اینکه با عقل و خرد باید به این موضوع پرداخت گفت: عقل می گوید که فرصت زندگی بر کره خاکی کوتاه است و تمدیدناپذیر.و باید نهایت استفاده را از این فرصت کوتاه ببرم و بهترین نقشه راه را انتخاب کنم واینکه معتبرترین و موثق ترین منبع را برای زندگی بهتر انتخاب کنم. زهره معارف گفت:آیا بالاتر از قرآن منبعی می شناسید؟ آیا بالاتر از خدایی که عالم است و حکیم می شناسیم؟ خدایی که آفریننده من است و به تمام نیازهایم واقف. پس عقل حکم می کند روی سخن حکیم نباید انتقاد کرد چون حکمت هر حکمی را به نحو احسن می داند. و نیز پوشش بدون تبرج را در نص صریح قرآن آورده است.بنابراین از تعقل به تعبد رسیدن کلید پذیرش احکام الهی است.
دکتر معارف تاکید کرد: حجاب مانند سایر واجبات، شخص را به کمال مطلوب می رساند باعث رشد می شود و سلامت معنوی و مادی را تأمین می نماید. استاد عارف در باب هنجارهایی که از کنار گذاشتن حجاب در جامعه بوجود می آید گفت: کم حجابی و بی حجابی با کنار گذاشتن یک تکه لچک شروع می شود آیا به همین جا هم ختم می شود؟ خیر پوشش ناهنجار و نیمه عریانی و ...و عواقب اجتماعی آن، مانند جنبه نوروبیولوژیکی مسئله، بلوغ زودرس کودکان و تهدید بنیان خانواده و ازدواج جوانان، نگرش به صورت به جای سیرت، پرداختن به ظواهر به جای بواطن، آسیب های شدید فردی و اجتماعی، کانون چنین خانواده ای متزلزل، آسیب در حوزه تربیت کودکان این مادران، تنزل شأن و جایگاه واقعی زن، افسردگی شدید زنان سرمایه بر باد داده، افزایش آمار خودکشی ها، مشکلات ناموسی و درگیری های خیابانی، بسترسازی برای رهزنان عفت و حیا، بالا رفتن سن ازدواج را به دنبال دارد. پس قوانین اجتماعی هر جامعه بر اساس اصول آن جامعه تنظیم می شود و عقل و خرد بر آن صحه می گذارد. زنان غرب سال ها این مسیر را طی کردند و سرشان بر سنگ خورد و در حال بازگشت به عفت هستند. کتاب «دختران به سوی عفاف می روند» از یک خانم فلسفه دان آمریکایی مؤید چیست؟
وی در خصوص آثار استاد مطهری به تبیین نظر اسلام راجع به اصالت فرد و جامعه پرداخت و بیان کرد: از آنجا که انسان موجودی اجتماعی است، تکامل او در دو جهت فردی و اجتماعی خواهد بود بنابراین رشد و تعالی فرد در جامعه و رشد و تعالی جامعه در فرد اثر می گذارد.
دکتر معارف افزود، استاد مطهری مکرر تبیین میکرد که پوشش، هیچ محدودیتی برای بانوان به دنبال ندارد و اتفاقا فرصت آفرین است و احترام زا. استاد شهید علت پیدا شدن حجاب از نظر مخالفان حجاب را برمی شمرد و مورد نقد و بررسی قرار می دهد. (ریاضت و رهبانیت/ عدم امنیت/ استثمار زن/ حسادت مرد/ عادت زنانگی)
دکتر معارف در ادامه با اشاره به آثار آیت الله مطهری اظهار داشت:اهمیت به زن و خانواده در اسلام در واقع اهمیت دادن به سرمنشأ تربیتی افراد جامعه است و بالا بردن ارزش را به عنوان تدبیر ماهرانه زن در این حیطه می داند و حیا و عفاف و ستر و پوشش تدبیری است که زن با یک نوع الهام برای گرانبها کردن خود و حفظ موقعیت خود در برابر مرد به کار برده است.
وی افزود، استاد مطهری در مورد فلسفه پوشش در اسلام مواردی را ذکر می کند که گره گشای آسیب های این حوزه است.مولردی چون، آرامش روانی، استحکام پیوند خانوادگی، استواری اجتماع، ارزش و احترام زن.اینکه در مرحله اول بانو به خاطر خودت و حفظ آرامشت پوشش بدون تبرج داشته باش. سلامت معنوی تو در سایه سار دین رقم می خورد. به خاطر حفظ خانواده خودت در مرحله اول و استحکام دیگر خانواده ها در مرحله بعد، پوشش مناسب داشته باش. برای حفظ ارزش و احترام خودت در جامعه پوشش مناسب داشته باش.
وی افزود: با بررسی منظومه فکری استاد شهید مطهری در آثار ایشان، مسئله پوشش و حجاب به خوبی برای نسل جدید تبیین می گردد. خودشناسی و معرفت نفس و حکیم شناسی و از تعقل به تعبد رسیدن منجر به تقویت باورهای شخص می گردد و رغبت و انگیزه را بالا برده و مخاطب را در مسیر دستیابی به کمال مطلوب قرار می دهد.
خاطر نشان می شود دکتر زهره معارف استاد حوزه و دانشگاه نویسنده دو جلد کتاب «معجزات عزت نفس» و «نقطه سر خط» می باشد که در پایان جلسه به حضار معرفی شد.
نظر دهید